Selecteer een pagina

Agenda

 

Tai Chi Nederland is altijd actief in beweging, zowel binnen onze trainingen als ook daarbuiten. Regelmatig worden er eigen workshops georganiseerd, wordt er deelgenomen aan workshops van derden, worden er demonstraties gegeven of wordt er deelgenomen aan wedstrijden en toernooien.

Hieronder vind je de activiteiten voor de komende periode. Kijk naar de mogelijkheden van zowel leden als niet leden om deel te nemen…

De activiteitenagenda van Tai Chi Nederland is constant in beweging! Kom hier dus regelmatig terug voor nieuwe activiteiten of wijzigingen aan reeds aangegeven activiteiten.


Impressie Workshop Tai Chi Bal
Zaterdag 19 november 2016

Fotoimpressie Workshop Tai Chi Bal 2016

Onlangs was er weer een workshop in onze eigen thuishaven Winschoten met als thema de Tai Chi bal. Onze Sifu en Meester Hans Lauxen liet samen met zijn leerlingen en gasten zien waarom de Tai Chi bal een uitstekende trainingshulp is die je wijst op allerlei zaken die je bij de uitvoering en toepassing van Tai Chi veel verder kan helpen.

Natuurlijk had nog niemand de stamina om de hele dag met een zware bal te lopen daarom werd er ook geoefend op de tafelbladwijze. Meerdere soorten, maten en gewichten waren aanwezig om mee te werken en om uit te vinden wat deze verschillen met jou en de oefeningen doen. Er werd gepauzeerd voor een uitgebreide lunch om even te herladen na de inspanningen en om ervaringen uit te wisselen.

Veel meer over de Tai Chi bal kun je hier op de website lezen.


 
Impressie Tai Chi Festival
Zondag 6 november 2016

Fotoimpressie Tai Chi Festival 2016

Ook in 2016 nam Tai Chi Nederland, zoals gebruikelijk, weer deel aan het STN Festival. Niet alleen waren we aanwezig met een stand, waar we bezoekers graag lieten kennismaken met de filosofie van TCN, namelijk om het ontstaan (vanuit de krijgskunst) en de oerbeginselen (lijfsbehoud) van de Tai Chi zoveel mogelijk de basis te laten zijn van onze trainingen. Ook het gebruik daarbij van ‘echte’ traditionele wapens, zoals zwaard en speer werd getoond. Diverse wapens en onze Tai Chi ballen waren meegenomen voor bezoekers om te kunnen proberen, maar natuurlijk ook voor de verkoop. TCN maakt namelijk al deze trainingshulpmiddelen in eigen beheer, maar biedt ze ook te koop aan.

Onze Sifu en Meester Hans Lauxen gaf bovendien een workshop ‘Terug naar de bron’ om ons gebruik van wapens nog eens extra te onderstrepen. Hans liet zien dat door gebruik te maken van de traditionele Tai Chi trainingstechnieken die de soldaten in China gebruikten, zoals met de Tai Chi Bal, het zwaard en de speer, je geweldig goed kan voelen wat er gebeurt in je lichaam. Het brengt je terug naar de bron van Tai Chi en geeft je allerlei informatie over hoe je je houding kan corrigeren om toch de energie, de structuur en de balans te vinden om deze wapens te kunnen hanteren en effectief te kunnen toepassen.

Deelnemen aan de wedstrijden deed Tai Chi Nederland ook weer op geheel eigen wijze. Meegedaan werd aan de voor dit jaar nieuw categorie ‘Qi Gong’. En waar ieder ander deelnam met een vorm was het TCN die haar eigen thema voor dit festival ook hier doorvoerde door de werkelijke toepassing van Qi Gong te demonstreren. Namelijk om focus, energie en kracht te ontwikkelen tijdens de oefening en het resultaat daarvan ook daadwerkelijk te laten zien.

Ook bij deelname aan de zwaardvorm kwam deze essentie van TCN naar voren, waar we de zwaardvorm liepen met zwaarden van een kilo. Dit brengt met zich mee dat het accent van de uitvoering niet op de gebruikelijke synchroniciteit van de groep komt te liggen, maar veel meer op de eigen controle van het wapen in combinatie met de groep.

Voor beide wedstrijden gold dat we met onze insteek niet in de prijzen zouden vallen, maar wij weten dat we de lat voor onszelf hoog hebben gelegd en bij een juiste uitvoering geeft ons dat enorme voldoening. Graag maken we van iedere mogelijkheid gebruik ons gedachtegoed van Tai Chi opnieuw te tonen.

Voor wie z’n interesse is gewekt, lees hier meer over de zwaarden en de Tai Chi Bal. De winkel waar al onze in eigen beheer gemaakte wapens en ballen te koop zijn vindt je hier. Meer foto’s van het festival zijn te zien op taijiquan.nl.


 
Impressie Wereld Tai Chi Dag
Zaterdag 30 april 2016

Fotoimpressie Wereld Tai Chi Dag 2016

Iedereen van de Wereld Tai Chi Dag Zwolle bedankt voor een mooie, verzorgde dag. Wij hebben ons weer zeer welkom gevoeld in een aangename sfeer en met vele vriendelijke mensen. Iedereen kon zijn eigen gang gaan en spontaan zijn of haar interesses volgen.

Van de workshops ‘Lange Speer’ en ‘Tai Chi Applicaties’ van Hans Lauxen, de Sifu van Tai Chi Nederland, hebben velen kunnen leren en genieten. Speciale dank voor deze mensen, dat zij hun tijd en kennis hebben gegeven. Door met mensen te werken met totaal andere achtergronden, persoonlijkheden, bouw en ervaring was het mooi de kracht van partner-werk te ondervinden.

Speciaal in het oefenen van de gevechtsapplicaties kwam dit gelijk naar voren. Het besef dat elke persoon anders is en aanpassing vraagt is precies waarop Tai Chi berust. Wat werkt met de één hoeft niet met de ander te werken. Wat werkt met de één op één moment hoeft niet te werken met dezelfde persoon op een ander moment. Blijf je koppig een voorbedachte beweging/plan uitvoeren bij ieder die langs komt met een vuist? Of ga je ontspannen, je mind open zetten en je ego loslaten om de ander werkelijk te ervaren? Ervaren zoals de tegenstander werkelijk is in dit ene moment?

Al met al, het was weer een onvergetelijke Wereld Tai Chi Dag. We hebben zeker de intentie om volgend jaar weer deel te nemen!


 
Impressie eerdere Workshop ‘Tai Chi Wapens’
Zaterdag 16 april 2016

Er was opnieuw een leuke groep deelnemers bij ook deze workshop, die na ontvangst en even kennismaken de zaal in ging om van Hans Lauxen, de Sifu van Tai Chi Nederland, zijn welkomswoord te horen en het verloop van de dag. Peter Dekker, van manchuarchery.org en mandarinmansion.com, starte de presentaties en vertelde over de verschillende wapens met veel historische achtergronden. Waarna smid Sebastian Drost, van smederijgoyland.nl, in zijn presentatie vertelde over de techniek van het smeden en wat je er specifiek voor de verschillende wapens mee kunt bereiken. Peter en Bas vulden elkaars verhalen veelvuldig aan, waardoor de vele vragen werden beantwoord en iedere deelnemer veel te weten kwam. Iedereen kon de wapens van dichtbij bekijken en beleven.

Er waren veel historische wapens aanwezig en ook ‘high tech’ werd niet geschuwd om het verhaal en de inzichten te ondersteunen. Na de verschillende presentaties was het aan Hans om iets meer te vertellen over het veel genoemde project van de replica militie zwaarden en de deelnemers de gelegenheid te geven deze zwaarden uit te proberen. Hierna mochten ze gedrieën de eerste zwaarden uitreiken aan die deelnemers die een voor hun geschikte keuze hadden gevonden en gekocht. Dit ging uiteraard met enige ceremonie, maar in de vreugdevolle zin van het woord. Na een goede lunch, waarbij nog even doorgepraat kon worden, gingen we met z’n allen naar buiten voor het middagprogramma.

Onderdeel van het middagprogramma was onder andere een demonstratie van het smeden door Bas. Dit als filmpje even in deze impressie, want Bas maakte daarin een speerpunt. Speerpunten zullen zich op termijn bij de zwaarden in de webwinkel voegen als een nieuw replicaproject. De zwaarden zijn te koop in de webwinkel en worden bij aankoop naar je toegestuurd. Langskomen om een goede keuze te maken kan altijd en is zelfs aan te raden. Stuur in dat geval even een e-mail naar info@taichinederland.nl Voor meer details kun je kijken in de webwinkel en ook op de pagina zwaarden. Meer nieuws over andere op handen zijnde projecten rond de militie wapens volgt.