Selecteer een pagina

 
Workshop ‘Bishou dolk’

 
De bishou dolk is als een kleine jian
 
Hans Lauxen (sifu van TCN), Peter Dekker (consultant in historische wapens) en Bas Drost (smid in historische technieken) hebben opnieuw een wapen het licht doen zien (Lees ook ‘Workshop Tai Chi Wapens). Na eerder de lange speer (de Qiang), het rechtzwaard (de Jian) en het tweehandige sabel (de Miaodao) ter hand te hebben genomen, is er nu ook het ‘dicht op het lijf’ wapen de dolk (de Bishou) als wapen en als workshop te verkrijgen.

Een aantal handgesmede dolken zijn, om te ervaren, onderdeel van de workshop.

In deze workshop leert zowel de beginner als de gevorderde wat de dolk, een kort wapen, doet met je lichaam en hoe je zelf hier op reageert als je ermee beweegt. Wat het fysiek en mentaal met je doet als er het gevaar heel dicht op je huid kruipt.

Het gaat vooral ook om het gewicht van deze hulpmiddelen. In tegenstelling tot het werken met het doorgaans gebruikelijke veel lichtere ‘show materiaal’ voor vorm lopen en dergelijke, hebben deze wapens het eigenlijke gewicht waarmee ook traditioneel geoefend werd.

Voor gevorderden is er de uitdaging de intrinsieke energie door het lichaam en het wapen heen te laten stromen, maar deze ook weer in het lichaam terug te laten komen. Deze zogenaamde Qi energie gaat dan niet verloren, maar circuleert en kan dus steeds weer opnieuw worden ingezet. Een essentieel aspect van Tai Chi en goed voor een langer uithoudingsvermogen en een blijvend scherpe focus.

Er is voor iedereen keus naar zijn of haar kunnen of gevoel. Iedereen is dan ook van harte welkom om deel te nemen en zichzelf en de Tai Chi te testen en te verbeteren.

Sifu en Meester Hans Lauxen laat zien waarom de Tai Chi dolk een uitstekende trainingshulp is die je wijst op allerlei zaken die je bij de uitvoering en toepassing van Tai Chi een grote stap verder kan helpen.