Selecteer een pagina

Workshop Qiang Speer

 

Oude en nieuwe speren

Met zijn lengte (3,6 m) en gewicht (een punt van alleen al 1 kg) is de Qiang de grootste uitdaging om beheersing te houden. Het is een echt oorlogswapen en een waardig object om door TCN als replica in haar collectie te worden opgenomen. De theatrale bloemspeer, in het algemeen gebruikt bij martial arts is geen vergelijk met de Qiang. Je zult de korte trainingsvorm leren gebruikt door de milities van een eeuw geleden.

Volgens de volksliederen van Qin State in het “Boek der Zangen” heeft de speer drie kanten en een gouden handvat. “Shi Ming” was de eerste monografie over systematiek en etymologie in het oude China, geschreven door LiuXi in de Oostelijke Han dynastie. Hierin wordt de originele betekenis vertelt van “矛”(speer)oftewel “冒” wat zoveel betekent als de kop van de speer en een lang handvat onder de kop van de speer.

Zhu Geliang, het departement van bewapening, nam de speer op in haar collectie. Het was tot tien keer toe gevouwen en gesmeed. De gehele lengte is 3,6 meter, de lengte van het lemmet is 49 cm. Het bovenste deel is scherp, het middengedeelte dikker en het onderste deel is als de vorm van een kussen. Het einde van de speerkop is 12 cm lang gehamerd ijzer en was gebruikelijk geverfd in een scharlaken rood gekleurde lak. De lengte van het handvat is 3,1 meter met een omtrek van 15 cm en is gemaakt van hout.