Selecteer een pagina

 

Tuan Lian Jian 團練劍 – Zwaard (Jian) van de militie (Tuan Lian)

 
Tuan Lian betekend letterlijk ‘samenkomen en trainen’. Dit was de naam van groepen burgers die verantwoordelijk waren voor de verdediging van dorpen en steden, waar het leger dit niet kon. Het waren vaak weerbare mannen (en soms vrouwen) die van nature sterk waren en soms een martial arts achtergrond hadden, of deze training vanaf dat moment kregen.

Met name in tijden van interne rebellie kwam de verdediging van huis en haard vaak aan op deze Tuan Lian groepen. Ook deden zij de zogenaamde ‘oogstbewaking’, het dag en nacht beschermden van de velden en de oogst tegen dieven. Een lid van een Tuan Lian groep werd Yong 勇 genoemd, hetgeen ‘dappere’ of ‘held’ betekend. Deze ‘dapperen’ werden ingedeeld in eenheden milities genoemd, oftewel Yong Ying 勇營 (heldeneenheid).

Hans Lauxen loopt de vorm met een Jian Zwaard

De milities werden vaak aangestuurd door de lokale mandarijn, een civiele officier van het rijk en lid van de literaire elite van China. Omdat hun zwaard de Jian was, trainden zij ook vaak de milities met een Jian, dit in plaats van de Dao. Deze lokale mandarijnen traden ook op als een soort van ‘plaatselijke burgermeester’, waarbij ze de Yong soms ook inzetten voor politiewerk, zoals bewaking of het arresteren van mensen.

Rechtzwaarden waren normaal voor de elite en hadden mooi gedecoreerde messing fittingen. De zwaarden die de milities kregen toegewezen waren simpeler uitgevoerd met ijzeren fittingen, maar hadden vaak goede, zware gevechtsklingen.

De door Tai Chi Nederland aangeboden zwaarden zijn de typische rechtzwaarden van zo’n militie. Het lijkt erop dat de zwaarden vaak geen schede hadden maar centraal werden bewaard in een opslag.

Het onscherpe oefenzwaard zal worden aangeboden onder de naam Yong Jian 勇劍, oftewel ‘Heldenzwaard’ en heeft geen schede. Deze is wel apart te bestellen.

Het scherpe zwaard zal worden aangeboden onder de naam Yong Ying Jian 勇營劍, oftewel ‘Zwaard van de heldeneenheid’ en wordt geleverd met een schede.

Kijk voor meer informatie ook op Wikipedia.org

« Terug